Leuvens gemeenteraadslid
Kruimelpad
Samenleven in Leuven met rechten én plichten
Leuven is een welvarende stad, maar kampt ook met een groeiend probleem van kansarmoede onder zowel de gevestigde inwoners als nieuwkomers. Het onderwijs en de sociale diensten van het OCMW doen hun best om deze extra uitdagingen aan te pakken, maar slagen er vaak niet in vanwege de constante hoge instroom van kansarmen. Het stadsbestuur hanteert een beleid dat onvoldoende activerend is, met te weinig nadruk op zowel rechten als plichten en een te beperkte prioriteit voor de beheersing van het Nederlands.
Kandidaat-burgemeester Zeger Debyser: "Als gemeenschapspartij sluiten we niemand uit en kiezen we resoluut voor inclusie. Een stad waar meer burgers zich inzetten voor elkaar is een gelukkige en veerkrachtige gemeenschap. Daarom moeten we de drempels voor deelname aan het gemeenschapsleven zoveel mogelijk verlagen, waaronder financiële, fysieke en taalbarrières."
Het sociale beleid moet kwetsbare personen ondersteunen en tegelijkertijd stimuleren om zoveel mogelijk zelfstandig deel te nemen. N-VA Leuven ziet een belangrijke rol weggelegd voor de talrijke verenigingen en maatschappelijke organisaties die de stad rijk is. Raadslid Karen Van Herck: "De stad moet niet alles zelf of alleen doen. Wij geloven in co-creatie met maatschappelijke organisaties die expertise hebben in het sociale beleid van Leuven, zoals Ruimtevaart, Buurtwerk 't Lampeke, De Wissel, CAW en de participatie van doelgroepen. Verenigingen en het maatschappelijk middenveld moeten meer ruimte krijgen, zowel letterlijk als figuurlijk."
N-VA pleit voor een evenwicht tussen rechten en plichten voor werkzoekenden. Het recht op een uitkering gaat gepaard met de plicht om positief te reageren op een passend werkaanbod of een opleiding.
Commissielid Katia Warny stelt: "Werken moet lonend zijn, en financiële steun zoals die door de REMI-tool wordt geboden, moet hieraan worden afgemeten. Een lokale actieplan om sociale (uitkerings-)fraude te bestrijden past binnen deze proactieve aanpak, inclusief een beoordeling van de bereidheid tot werken (door VDAB en OCMW) en een controle van woonplaats en gezinssituatie (door de lokale politie). Financiële hulp vanuit het OCMW is altijd verbonden met intensieve begeleiding door een maatschappelijk werker. Vaak zijn het niet alleen financiële barrières, maar ook mentale problemen die een rol spelen. Soms ontbreekt het aan sociale vaardigheden. In zulke gevallen is 'meer geld' geen oplossing en zijn andere vormen van ondersteuning vereist."
Katelijne Dedeurwaerder benadrukt tot slot de taalbarrières: "Voor ons is kennis van het Nederlands cruciaal. Het is de taal die ons als Leuvenaars verenigt. Volgens de stadsmonitor staat in 2023 meer dan 54% van de Leuvenaars positief tegenover diversiteit, waarmee Leuven de meest tolerante centrumstad in Vlaanderen is. Om dit te behouden, is een sterk beleid voor inburgering en integratie in Leuven noodzakelijk. Daarom investeren we nog meer in de kennis van het Nederlands door middel van toegankelijke initiatieven zoals babbelcafés, huiswerkbegeleiding, ontmoetingsplaatsen, buddyprojecten, enzovoort. We moedigen werkgevers aan om deel te nemen aan taalstages op de werkvloer. En N-VA Leuven wil vrijwillige inburgeringscoaches inzetten om nieuwkomers extra te ondersteunen bij het leren van Nederlands en het integreren in onze samenleving."
Contacteer:
Gemeenteraadslid Karen Van Herck (plaats 8): 0497 77 63 38 [email protected]
Lid Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst Katia Warny (plaats 12): 0497 21 20 89 [email protected]
Gemeenteraadslid Katelijne Dedeurwaerder (plaats 10): 0478 36 11 36 [email protected]
Fractievoorzitter en lijsttrekker Zeger Debyser: 0491 22 71 52 [email protected]